3D printers: maak ook het onmogelijke!

Het is onvoorstelbaar wat je met deze printers kunt doen. Ook complexe voorwerpen die je met de hand niet kunt maken worden opeens mogelijk. 3Dprinten wordt dan ook gebruikt voor rapid prototyping maar ook voor rapid manufacturing (kleine series).

De meeste printers printen in 1 kleur maar het is ook mogelijk met meerdere kleuren achter elkaar te werken of full-colour.

In ons FabLab worden kleine voorwerpen (21x22x21 cm maximaal, in december 2014 50x50x50cm) geprint met verschillende materialen. Voor grotere objecten en grote precisie maken we gebruik van externe printers.

We printen nu met o.a. ABS, PLA, laywood, bronze filament, copper filament en nylon.
Vrij uniek zijn de materialen biorubber (sterker dan flexibel pla), siliconen, keramiek / porselein en voedsel (waaronder chocolade).
Experimenteel is nog 100% brons en glas.

 
Wij hebben 7 verschillende FDM printers die met filament (draden) printen:

  • 1 UP! Plus 2
  • 1 UP! Mini
  • 3x ByFlow 0.1 / 0.2 / 0.3 multimaterial 3Dprinters
  • 1 ByFlow MKB-printer
  • 1 Orca 0.3
  • 1 Felix 2.0
  • 1 Prusa Mendel
  • 2 Ultimakers
  • 1 RapMan

Laagdikte 0,15 - 0,25 mm (bijna glad) en als het echt netjes moet kan de buitenkant met 0,05 mm geprint worden (halve dikte van een A4 papier!). Ideaal voor prototypes of producten die snel en goedkoop opgeleverd moeten worden. Indien het een klein object is kunnen we vaak binnen 1 of 2 uur het product opleveren tegen zeer lage prijzen (in full-colour vaak binnen 24u). Bioplastic (PLA) is sterk en milieuvriendelijk.

Voor precieze opdrachten die snel en niet te duur moeten zijn maken we gebruik van de UP Plus2 en de UP! Mini die met ondersteuning print in ABS (legoblokjes zijn hiervan gemaakt). Desgewenst is dat ook glad en spiegelend te maken door aceton damp.

Daarnaast maken we gebruik van printers van onze partners, bv deze Z-corp kleurenprinter. In tegenstelling tot bedrijven als Shapeways en Materialise helpen we u met het controleren en eventueel verbeteren van uw ontwerp zodat de print in 1x goed is. Daarnaast kunnen wij prijzen aanbieden die lager liggen dan elders online mogelijk zijn. Indien gewenst kunnen we vaak binnen 1 dag opleveren, het record staat op 2 uur.

Z-Corp Z450 3D-kleurenprinter  (niet aanwezig, we voeren wel opdrachten uit via onze partners, levering vaak binnen 24u)
Peperdure printer. Kan een object driedimensionaal printen in keramische poeder (soort gips). Wordt in dunne lagen opgebouwd en dat neemt tijd. Het ruwe resultaat is van gebonden poeder en kan verstevigd worden met secondenlijm of epoxy.
stuurprogramma ZPrint
accepteert .3ds, .stl en .vrml
werkstuk maximaal 20 x 25 x 20 cm

UP! Plus 2
Zeer stille en robuuste 3D-printer die bij ons als eerste ingezet wordt voor het printen van ABS. Automatische calibratie en gebruiksvriendelijke software die zelf sliced (ontwerp opdelen in laagjes) en ondersteuning tekend.
Bouwoppervlak 14x14x13,5 cm, laagdikte 0,15 mm

ByFlow
Opvouwbare printer, ontwikkeld bij FabLab Maastricht. Robuuste aluminium 3D-printer met professionele onderdelen om speling te vermijden. Bijzonder is de verwisselbare printkop zodat naast ABS en PLA ook met keramiek, porselein, metaalklei, glasklei, biorubber, siliconen en o.a. Nutella geprint kan worden. Binnenkort uitgerust met een granulaat extruder zodat we een brede range aan (bio)plastics kunnen gaan gebruiken en recycled plastic.
Daarnaast is het van de zeer weinige printers die een stilstaand printbed heeft, ideaal voor kwetsbare objecten in keramiek etc.
Bouwoppervlak 20x20x16 cm, laagdikte 0,05 - 0,2 mm
 

Orca
Doehetzelf 3D-printer, ook een Nederlands ontwerp. Met degelijke aluminum beplating (daardoor wel rumoerig helaas). Print nauwkeurig, tot 0,20 mm. (Bouwoppervlak: 21x21x16 cm, Printsnelheid 50 mm/sec)

Felixprinter
3D-printer die goed print maar veel onderhoud nodig, in PLA en bij ons met speciaal aangepaste printkop ook biorubber.
Bouwoppervlak 20x20x20 cm, laagdikte 0,25mm

De Prusa Mendel
Doehetzelf 3D-printer, Tsjechisch ontwerp wat in 2010 voor een revolutie zorgde door snelle bouwtijd van 2 dagen.
Stuurprogramma voor de diverse varianten, ook de commerciële: RepRap Javahost & Skeinforge, Repsnapper & Skeinforge of ReplicatorG (met ingebouwde Skeinforge)
accepteert .stl (3D)
(Bouwoppervlak: 20x20x14cm, Printsnelheid: 50 mm/sec)

De Ultimaker 1.0
Doe-het-zelf 3D printer, ook een Nederlands ontwerp. Open source 3D printer maar duur, onbetrouwbaar (versie 1!) en rumoerig..
(Bouwvolume (210x210x220mm), Laagdikte 0,2mm, printsnelheid: 50mm/sec)

RapMan 3D printer (niet afgebouwd)
Een van de eerste doe-het-zelf 3D printers voor persoonlijk gebruik. Moeilijk in elkaar te zetten vandaar dat hij bij ons als historisch object staat.
stuurprogramma: RepRap Javahost & Skeinforge
accepteert .stl (3D)
(Bouwoppervlak: 20x20x9cm, Printsnelheid: 45-60mm/sec)"

ShaperCube, omgebouwd naar keramiekprinter
Zware doethetzelf printer met stilstaande printtafel, daarom zeer geschikt om trillingsvrij keramiek te printen.
(Bouwoppervlak 195x200x185mm (X/Y/Z))

 

Creative Commons Licentie
Deze website is gelicenseerd onder een Creative Commons 3.0 Licentie | Design by Dumont