Basiscursus 3D-printen

3D-printen is in korte tijd zeer populair geworden. In deze cursus leert u:

 • hoe kom je aan een ontwerp voor 3D-printen? downloaden / scannen / foto omzetten naar 3D / tekenen. We laten van elk even zien hoe het gaat, o.a. Photo to mesh, Doodle3D, Makerbot Customizer en Trimble Sketchup.
 • welke materialen kunnen gebruikt worden? A.h.v. talloze voorbeelden in onze vitrines ziet u wat mogelijk is bij 3D-printen en in welke materialen zoals ABS, bioplastic (PLA), biorubber, porselein etc.
 • welke 3D-print technieken zijn mogelijk? met name SLS, SLA en FDM
 • hoe maak je een ontwerp geschikt voor 3D-printen (designrules)? zowel met goedkope printers als met de professionele printers van online services.
 • hoe werkt een plugandplay 3D-printer (de UP mini) die geschikt is om na afloop op eenvoudige wijze veel 3D-prints zelf thuis of op het werk te printen.
 • hoe werkt de multimaterial 3Dprinter ByFlow met 3 verschillende printkoppen en met de volgende 3 programma´s werkt;
 1. Netfab Studio Basic: fouten in het ontwerp opsporen en repareren
 2. Slic3r: het onwerp omzetten in laagjes waarmee de 3D-printer aan de slag kan
 3. Repetier Host: voor de bediening van de 3D-printer
 • hoe gebruik je online 3D-print services zoals Shapeways, Materialise etc. We laten daarbij producten zien die te produceren zijn bij Shapeways.

Het blijft een vrij theoretische cursus dus u heeft na afloop nog meer tijd nodig om deze programma´s echt onder de knie te krijgen. Deze cursus is bedoeld om een overzicht te krijgen van alle aspecten. Theorie wordt afgewisseld met enkele korte opdrachten maar pas bij de vervolg cursus gaan we dieper in op de praktijk. Die vervolg cursus kunt ook als training-on-the-job bestellen waarbij we individueel of met uw collega's in gaan op uw situatie.

Kosten: 75,-€ p.p. incl. materialen en koffie / thee / fris met vlaai.
Parkeren voor de deur voor slechts 1,-€ per keer!
OV stopt op 200 m afstand.

De cursus gaat door als er minimaal 5 aanmeldingen zijn. Maximaal aantal 10.

Datum en tijd in overleg, kijk ook bij onze Agenda. Meestal op zaterdag van 13 tot 16u.

Aanmelding als groep is ook mogelijk.

Belangrijk:

 • Neem uw eigen laptop mee indien u die heeft (anders leent u er een van ons)
 • Probeer van te voren de software te installeren, de 3 programma´s die hierboven genoemd zijn. Links zijn hier te vinden.
 • Probeer van te voren een klein object te zoeken op Yeggi om te printen. Bij binnenkomst starten we dan een print van een van de cursisten. Stuur uw object vantevoren toe zodat we een keurze kunnen maken.
 • Na afloop kunt u onderling afspreken om nog even een terrasje of cafeetje te pakken in het centrum dat op loopafstand ligt. We hebben ook diverse goede en betaalbare eetadresjes, evenals overnachtingsadresjes.

Interesse? Meld u aan via het inschrijfformulier bij de desbetreffende cursus, zie agenda rechtsonder.

Creative Commons Licentie
Deze website is gelicenseerd onder een Creative Commons 3.0 Licentie | Design by Dumont