FabLabs en Open Innovation

Open innovatie is samen met anderen nieuwe oplossingen bedenken en elkaar helpen nog efficiënter te werken met die nieuwe oplossingen. In het bedrijfsleven al populair bij grote jongens als Philips en DSM. Zelfs met hun high-tech campus (Natlab) met duizenden ingenieurs kunnen ze niet alle ontwikkelingen bijhouden (het schijnt dat de totale technische kennis op de wereld elke 8 maanden verdubbeld!). Daarom delen ze kennis met partners die voor hen interessante kennis hebben om zodoende net iets eerder als de concurrent op de markt te komen.

Fab6 Conference Amsterdam August 2010, 150 attendees

Als je in een FabLab werkt maak je deel uit van een wereldwijd netwerk van open innovatie. Die ontwikkelingen bijhouden zal nog lang een belangrijke functie blijven van een FabLab. Wij hopen dat we met die kennis kunnen zorgen voor kruisbestuivingen tussen verschillende disciplines!

Bescherming van jouw idee
Als je maandenlang aan je idee gewerkt hebt hoop je natuurlijk dat je het succesvol in de markt kunt zetten. Een patentaanvraag is meestal kostbaar en vergt veel tijd. NOVU, de Nederlandse Orde Van Uitvinders, kan je hierbij helpen. Ook het Nederlands Octrooibureau is daarvoor een goede partij. Beiden werken hiervoor samen met de Kamer van Koophandel. Google eens op dit soort termen en je komt veel informatie tegen zoals deze, helaas is het complex.

Creative Commons licenties
Een andere en steeds vaker gebruikte bescherming is een CC licentie kiezen. Creative Commons  biedt auteurs, kunstenaars, wetenschappers, docenten en alle andere creatieve makers de vrijheid om op een flexibele manier met hun auteursrechten om te gaan. Met een keuze uit zes (gratis) beschikbare standaardlicenties bepaalt de auteursrechthebbende in welke mate zijn of haar werk verder verspreid mag worden, en onder welke voorwaarden dit mag.

Met een Creative Commons licentie behoud je al je rechten, maar geef je aan anderen toestemming om je werk te verspreiden, met anderen te delen of bij sommige licenties ook om het werk te bewerken. Het aanbieden van je werk onder een Creative Commons licentie betekent niet dat je je auteursrechten opgeeft. Het betekent dat je ervoor kiest om, aan wie er maar gebruik van wil maken, op voorhand bepaalde gebruiksrechten te verlenen, waarvoor die gebruiker anders expliciet toestemming aan je zou moeten vragen.

 

Creative Commons Licentie
Deze website is gelicenseerd onder een Creative Commons 3.0 Licentie | Design by Dumont