HealthCare and LifeSciences

In Maastricht zit het bedrijf Maastricht Instruments. Een van onze mede-oprichters en in het bezit van een 3D-productieplaats. Hier worden niet alleen medische instrumenten ontworpen en gemaakt maar ook protheses en implantaten.

een geprinte schedel waarmee chirurgen oefenen op het plaatsen van een titanium schedeldak.

Nog meer high-tech is 3D-printen met stamcellen. In Bilthoven zit het bedrijf Cellcotec dat nieuw kraakbeen kan printen. Met een MRI-scan wordt de binnenkant van je kniegewricht opgenomen. Dan wordt er van biodegradable materiaal een tissue geprint die exact die vorm heeft. In een operatie wordt het restje kraakbeen uit de versleten knie gehaald, opgelost in een vloeistof en gemengd met beenmergcellen die men uit het bot van je dijbeen haalt. Die cellen worden in de tissue geplaatst waarna het geheel in dezelfde operatie in de knie geplaatst wordt. Na enkele weken is de tissue door het lichaam afgebroken en hou je een nieuwe laag kraakbeen over! Geen afstotingsverschijnselen en lange levensduur.

Meer van deze fraaie science fiction zie je in het filmpje van Labyrint op deze site.

Hier een film over het printen van organen, in dit geval een nier.

 

Ook voor de geestelijke gezondheidszorg zijn mogelijkheden. Hieronder zie je de Mobiele Verhalen Tafel waarbij ouderen terug gaan in de tijd en elkaar verhalen vertellen over vroeger, geladeerd met foto's, films en muziek! Een project van FabLab Amsterdam.  

Mobile Storytable from Waag Society on Vimeo.

Creative Commons Licentie
Deze website is gelicenseerd onder een Creative Commons 3.0 Licentie | Design by Dumont