Software

De machines worden aangestuurd m.b.v. computers dus daar is software voor nodig. Ook voor het ontwerpen heb je software nodig. Het liefst gebruiken we open source software, het is gratis, legaal, de updates zijn gratis en je kunt het zelf aanpassen.

Ontwerp software:

De lasersnijder heeft een 2D ontwerp nodig, je werkt in een vlak. Wij gebruiken:

 • Inkscape een zeer goed vector tekenprogramma met vele mogelijkheden. Het is te vergelijken met Illustrator of CorelDraw, maar dan gratis. Ook kunt u pdf-bestanden bewerken met Inkscape.Met Inkscape kunt u nieuwe objecten tekenen of bestaande objecten bewerken.
 • GIMP (GNU Image Manipulation Program) is het uitgebreidste en beste gratis programma voor fotobewerking. Deze oorspronkelijk voor Linux ontwikkelde software is ook al jaren beschikbaar voor Windows en Mac OS X en kan op veel onderdelen de concurrentie aan met het alombekende (en dure) Photoshop. Als u geen professioneel grafisch ontwerper bent dan kunt u waarschijnlijk prima uit de voeten met GIMP. Om te tekenen is GIMP ook heel geschikt.
 • Pinta een snelle open source fotobewerker die gemodelleerd is naar Paint.NET. Pinta heeft een makkelijke interface en kan bijna alles wat de gevestigde namen onder de gratis fotobewerkingsapplicaties ook kunnen.
 • Vector Magic. Hulpprogramma om bitmap afbeelding (JPG, GIF of PNG) om te zetten naar een vector afbeelding. Daarmee wordt de afbeelding niet alleen scherper maar is hij ook oneindig schaalbaar. Zie de uitleg bij Hennie Koops. Gratis trial versie en voor 295,- $ te koop.

De 3D-printers hebben een 3D-ontwerp nodig.

Er zijn vele computerprogramma’s waarmee je kunt 3d tekenen. Twee grote groepen zijn de programma’s voor 3d computergraphics en de cad/cam programma’s.  Verder zijn er nog allerlei programma’s voor specifieke toepassingen.

de 3d computergraphics worden gebruikt voor het maken van animatiefilms, special effects in films,  computerspellen, en mooie afbeeldingen. Bij deze programma’s is het niet belangrijk dat de vorm waterdicht is of dat oppervlaktes niet precies aansluiten. Voor 3d printen is dat wel belangrijk omdat de computer anders niet snapt waar hij wel materiaal moet neerleggen en waar niet. Vaak is het toch nog wel mogelijk om met deze programma’s printbare modellen te maken door nauwkeurig te werken, achteraf op problemen te controleren en deze te repareren en eventueel plugins te gebruiken die je hierbij helpen.

Cad/cam programma’s worden gebruikt voor het maken van  de tekeningen die nodig zijn om echte voorwerpen te maken. Vliegtuigen, auto’s, machines en consumentenproducten worden bijna allemaal eerst in 3d getekend voordat ze worden gemaakt. Ook gebouwen, sieraden en meubels worden steeds vaker eerst in 3d getekend. Met deze cad/cam programma's is het vaak geen probleem printbare bestanden te maken omdat de meeste er al vanuit gaan dat je solide model maakt. Het is vaak wel lastiger om organische vormen te creëren.

Een voorbeeld van de specifieke programmas zijn ook  boetseer programmas. Verder zijn er bijvoorbeeld programma's voor sierraad ontwerp, inlegzooltjes, en voor tandtechniek.

Hier zijn de programma's die wij hebben geprobeerd:

 • TinkerCad Dit is een zeer eenvoudig programma dat in je internetbrowser werkt. Je kunt allerlei basisvormen zoals kubussen, cilinders en bollen maar ook letters verschalen en aan elkaar vastplakken of van elkaar aftrekken. Het was zeer geschikt om kinderen te laten kennismaken met 3d tekenen. Er zitten goede stap voor stap  lessen bij. Sinds kort moet je helaas 20$ per maand betalen als je meer dan 1 ontwerp wilt bewaren.
 • Trimble (voorheen Google) SketchUp (Free version en Pro voor 415,-€ ex BTW). Je hebt wel een plugin nodig voor 3D printen
 • Blender, Open source programms voor computer graphics, het werkt op Windows , Mac en Linux computers. Oorspronkelijk bedoeld voor computer animatie voor film en games. Dit is een zeer uitgebreid programma maar heeft wel een steil leercurve. Het werkt met oppervlaktes, daarom moet je zelf opletten dat je 3d vorm waterdicht wordt zodat de computer straks weet waar wel en geen materiaal moet komen. Blender kan stl bestanden voor 3d printen exporteren.
 • 123D family, Dit is een verzameling van software en apps van Autodesk, dit is waarschijnlijk het grootste bedrijf op het gebied van 3d software. de 123D family is bedoelt voor consumenten en zijn gratis, versimpelde versies van hun professionele software
 • 123D Beta 9 Solid modeling software van Autodesk. Voor deze Beta versie heb je een snelle windows computer nodig. Het heeft duidelijk meer mogelijkheden dan de nieuwere 123D design, zoals bijvoorbeeld verhoogde tekst en het opmeten van de maten. Voor het maken van stl bestanden voor het 3d printen moet je ingelogd zijn.
 • 123D Design Desktop. Solid modeling software van Autodesk voor Mac en Windows computer. Deze software is sneller dan de beta versie en intuitiever maar heeft ook minder mogelijkheden dan de beta. Voor het maken van een stl moet je je bestand eerst opslaan op hun server, naar je "gallery" gaan en even wachten tot de stl is aangemaakt.
 • 123D Design Browser version. Deze versie werkt in je Sfari of Chrome internet  browser. Je hebt geen snelle compuetre nodig en het programma heeft minder mogelijkheden dan de desktpo varianten. Het lijkt op tinkercad maar er zijn nog geen goede tutorials. Het is wel gratis. Voor het maken van een stl bestand voor 3d printen moet je je bestand eerst opslaan op hun server, naar je "gallery" gaan en even wachten tot de stl is aangemaakt.
 • 123D Catch 3D scan programma voor je iPhone of iPad, ook te installeren op je laptop of online te gebruiken. Maakt van een stuk of 50 foto's een 3D-file. Dit bestand kun je verder bewerken of je kan een kopie van het voorwerp 3d printen.
 • 123D Make programma om 3D ontwerpen om te zetten in b.v. een product gemaakt van kartonnen laagjes. Handig als je met een lasercutter 3d objecten wilt maken.Voor je iPhone of iPad, ook te installeren op je laptop of online te gebruiken, en gratis
 • 123D Sculpt Boetseer programma om 3D ontwerpen te boetseren op je iPad met je vinger. Nog niet voor laptop of Android tablet. Gratis
 • Sculptris, een digitaal boetseer programma voor Windows en Mac. Het is zeer eenvoudig in gebruik maar biedt toch veel mogelijkheden. Werken met Sculptris lijkt erg op echt boetseren. Het is erg geschikt voor organische vormen.

Studeer je of ben je docent dan kun je goedkoop aan dure software komen. Mensen die in het bedrijfsleven werken gebruiken ook vaak dure software alhoewel dat steeds minder nodig is omdat open source steeds meer kan, steeds beter wordt en steeds beter ondersteund wordt door dienstverleners en met boeken / handleidingen / tutorial video´s. Voorbeelden van dure software:

 • SolidWorks veel gebruikt solid modeling programma in technische onderwijs en bij ingenieurs. Helaas duur maar als student kun je een gratis versie downloaden. Prive kun je het 60 dagen gratis uitproberen. Je hebt ook nog Visual C++ nodig.
 • Rhino versie 5 is een professioneel pakket dat zowel voor geometrische als organische  vormen kan worden gebruikt. Het werkt op Mac en Windows. Veel kunstenaars en vormgevers gebruiken het. Het is voor Windows voor 950,-€ te koop, als student betaal je 195,-€. Voor Mac is er een Beta versie die vooralsnog gratis is. Bedenk wel of je veel tijd wil investeren in een programma wat later te duur voor je is.
 • Autodesk Inventor professioneel pakket voor solid modeling.. Studenten en FabLabs kunnen gebruik maken van een onderwijslicentie.

Aansturing machines:

Lasersnijder maakt gebruik van Lasercut-software. Die is niet gratis en werkt dus alleen op de PC die de lasersnijder aanstuurt. in deze Software kunnen we verschillende formaten importeren. Onder andere dxf r14 en ai.

Vinylsnijder
De kleine Silhouette Cameo gebruikt eigen software die zeer gebruiksvriendelijk is.
De Roland gebruikt ook eigen software, dit apparaat is met name geschikt voor grote ontwerpen.

3D-printers: de software wisselt nog wel eens,
Meest gebruikt is Repetier Host, dit programma laat je heel gemakkelijk de printer bedienen.
Een alternatief is het programma Pronterface. Dit programma heeft wat minder mogelijkheden en is wat trager, maar je kunt er nog steeds makkelijk de 3D printer mee bedienen.

Daarnaast heb je soms software nodig om je object te repareren:
Voor het controleren of het object goed printbaar is gebruiken we Netfabb studio basic. Dit programma kun je downloaden, maar je kunt ook Netfabb beta cloudservice gebruiken, die werkt zelfs iets beter zeggen ze.

Het slicen van de 3D modellen:
Bij het slicen wordt het 3dmodel in laagjes gesneden en omgezet naar instructies voor de machine dit wordt opgeslagen in een gcode bestand. Het programma dat wij gebruiken is Slic3r. Dit vinden wij het gemakkelijkste programma, en het is op dit moment ook het snelste om je 3D model te slicen en er een .gcode bestand van te maken.
Hier vind je een goede handleiding.

Alternatieven zijn Cura, KISSlicer en Skeinforge,
Cura is op dit moment vooral handig voor de ultimaker, maar als het goed is kun je het binnenkort ook gebruiken met andere opensource printers.
Skeinforge is een programma voor gevorderden. Je hebt heel veel opties, maar het nadeel is dat het slicen van het 3D model soms heel lang kan duren.
KISSlicer (Keep It Simple Slicer)

Modellen kunnen in het FabLab geslicet worden. Om thuis je modellen te slicen voor gebruik op onze printers, kun je de volgende instellingen gebruiken:

Firmware die op al onze printers zitten is Marlin. Dit is op dit moment de beste firmware voor de opensource printers.

Al onze 3D printers zijn stand-alone, dat wil zeggen dat ze zonder computer kunnen printen. Dit is gemakkelijk in gebruik. Je hoeft dan alleen je gcode bestand op een SD-kaart te zetten en dan kun je met een simpele handeling de printer aanzetten.
 

Creative Commons Licentie
Deze website is gelicenseerd onder een Creative Commons 3.0 Licentie | Design by Dumont